19. Skateboardramp

En annan gång fick Sven hjälpa bygga en skateboardramp i trädgården. Han fick också åka skateboard.

 

 

 

 


18. Promenad

Sven visar också bilder från när han var på promenad. Då fick han gunga, plocka blåbär, hallon och svamp.

 

 

 

 

 


17. Allsång

Sven gillar att prata mycket, och nu berättar han om när han var på allsång på Kungälvs fästning i somras. Det var en väldigt rolig kväll! Han visar också bilder i datorn för Lieve Beer, Lieve Aap,  Ophelia och Ulrik.


 

 

 

 


16. Sven

En av Lieve Beers vänner heter Sven. Han är en tiger och brukar sitta i köket och han pratar väldigt mycket med alla i köket. Han har en orange mask runt halsen, den fick han när han var i Holland förra sommaren.

 

Sven har ett par halkstrumpor på sig. Det är han väldigt glad för, för han halkar så lätt annars.

 

 

 

Här får Sven träffa Ophelia och Ulrik. Sven har mycket att berätta. Han berättar om sin semester i Holland och visar bilder från när han besökte ett slott där och promenerade i slottsträdgården.

 

 

 

 

 

 

 

 


15. Blommor

Ett av mattes barn fyller år idag och matte har köpt blommor. Det tycker Lieve Beer och hans vänner är väldigt spännande. När matte ställer blommorna på köksbordet, kommer de genast och tittar. Lieve Beer borrar hela ansiktet i blomman. Det luktar gott! De längtar efter att våren skall komma och så att de kan gå ut och plocka blommor.


14. Nya byxor

Ophelia har fått ett par hängslebyxor. Hon är jätteglad och visar upp dem för Lieve Beer, Lieve Aap och Ulrik. Sedan vill de gärna posera tillsammas för ett kort.

 

 


13. Hamstrar

Två av mattes barn skall köpa var sin hamster! Det blir spännande! Ophelia vill gärna följa med på detta äventyr.
Hon får sitta på mittenplatsen tillsammans med transportburen.Ophelia undrar vad buren skall användas för?
Mattes barn förklarar att hamstrarna skall få åka i den, så att de inte springer runt i bilen.


Ophelia tycker att det är väldigt roligt att åka bil.
Sist hon åkte bil låg hon i en låda, när hon reste till mattes hus. Och då blev hon åksjuk.
Men nu kan hon se ut, så nu är det riktigt roligt.
Nu har de kommit hem och hamstrarna har flyttat in i sitt nya hem.
Där finns det mycket nytt att upptäcka.
Ophelia står och tittat på dem. Också Ulrik har kommit dit för att kolla vad som händer.
Men han är så kort att han inte kan se över kanten!Då hämtar han en tändsticksask som han använder som pall. Nu går det bättre.
Vad söta de är!
12. Lek

Nu har Ophelia och Ulrik bekantat sig lite mer med varandra och upptäckt att de kan ha väldigt roligt tillsammans!
De hittade två träbilar som mattes barn har gjort i slöjden. Det blev en väldigt kul stund! Ända tills Ophelia fick syn på stickningen, då avbröts leken för att undersöka den. Vad skall det bli för något? Ett par byxor kanske?

 

 

 


11. Välja garn

Ophelia är inte så förtjust i sin lilla kjol utan vill hellre ha byxor och tröja som Lieve Beer och Lieve Aap. Därför får hon välja garn. Lieve Beer och Lieve Aap har tagit fram korgen. Också Ulrik har kommit dit för att se vad som händer. Ophelia har klättrat upp i korgen och kastar ut några garnnystan.

 

Här rotar hon bland nystan. Lieve Beer säger åt henne att inte stöka till allt för mycket.
Lieve Aap sitter och tittar på färgerna.
Han har ganska dålig syn, men starka färger kan han fortfarande se rätt bra.

 

 

Sedan visar hon för matte vilken hon har valt. Det blev den ljusgröna.
Ulrik tycker mycket om den gula. Kanske matte kan använda båda färgerna?

 


10. Ulrik

Detta är Ulrik. Han är bara en liten parvel och har just lärt sig att gå. Egentligen är han inte mattes egen nalle, utan han har kommit ner från Mattes sons rum för att hälsa på Lieve Beer och hans vänner. Igår fick han ett par ny hängslebyxor som han är väldigt stolt över.
9. Ophelia har kommit!

Idag kom Ophelia efter en lång resa med bil och tåg! Det var väldigt spännande att öppna paketet tillsammans med Lieve Aap!

 

Jag tog saxen och Lieve Aap skulle hålla lådan.

 

 

När jag hade fått upp lådan, blev Lieve Aap så nyfiken att han hoppade upp på den!
Men då kunde ju inte Ophelia komma ut!
Så jag sa åt Lieve Aap att han skulle hoppa ner och hjälpa mig öppna istället.

 

 

Då gjorde han det, och se, här tittar Ophelia ut.
Hon var fortfarande lite åksjuk efter resan och lite blygg också.
Hon visste ju inte till vem hon skulle komma, det hade ingen sagt till henne.

 

 

Efter en stund vågar hon komma ut ur lådan.

 

 

Här visar vi upp henne för matte. Det tyckte matte var väldigt roligt.
Ophelia blev glad över att ha kommit till oss!

 

 

Vi kommer säkert att ha väldigt roligt tillsammans!

 


8. Nya kläder

Matte gillar väldigt mycket att sticka kläder till oss nallar och sötisar. Därför frågade jag henne att sticka något mer till mig och Lieve Aap. Det är ju roligt att ha något att byta med! Det gör hon så gärna, så hon. Men hon skulle först vilja sticka något åt Ophelia, så att hon slipper vara naken allt för länge. Därför hoppas hon att Ophelia kommer snart, så att hon kan ta måtten och sätta igång. Undrar vilken färg Ophelia väljer?7. Kjell och Bert

Medan vi väntar på Ophelias ankomst, vill jag presentera två av mina kompisar som bor här: Kjell och Bert. De är små apor som matte hittade för länge sedan i andrahandsaffärer. De är väldigt söta och brukar sitta i köket där de följer händelserna. Kjell är den som har ljusa byxor på sig, han kom först. Bert hittade matte senare och han har de mörkare byxorna. De sitter här på trästolar som två av mattes barn har gjort i slöjden. Den ena stolen har tappat sina ben och är därför lite lägre.

 

 

En gång fick Kjell och Bert låna en häst av en av mattes döttrar. Då tog de sig en ridtur på köksbordet. Det var väldigt roligt, tyckte de.

 

 

En annan gång fick de sitta modell i mattes mans fotostudio. Det blev en väldigt fin bild!

 


6. En annan nallebok

Vi har också lånat en annan nallebok från biblioteket och den heter Store-Nalles bok. Den har matte läst många gånger med ett av sina barn som är en nalle-älskare. Boken är full av både roliga och ruskiga historier ur Store-Nalles liv. Jag tycker mycket om det här boken, och det var egentligen så jag fick idén att börja berätta om mitt eget liv.


5. Nallebok

Lieve Aap och jag hade lånat en bok om nallar på biblioteket för några veckor sedan. När vi kom in igen efter att ha väntat vid brevlådan en stund, satte vi oss för att titta i nalleboken om det kanske stod något där om Ophelia. Men det gjorde det inte. Jag själv fanns inte med där heller trots att jag är en gammal Steiff nalle. Men om man googlar på Hermann Zotty kan du hitta många bilder på mina släktingar. Ophelia har också många släktingar såg jag på nätet.

4. Post?

Häromdagen undrade Lieve Aap och jag om Ophelia kanske skulle komma med posten, fast vi visste att det egentligen var lite för tidigt än. Hur som helst gick vi bort till brevlådan och väntade på brevbäraren. Det var väldigt kallt och jag frös, för matte hade inte stickat färdigt min tröja än och jag hade bara linne och byxor på mig. Så när vi märkte att Ophelia inte kom, snabbade vi oss in igen.

 


3. Ophelia

Vi har många kompisar här i huset. Dem kommer du att få träffa så småningom. Men snart skall vi få en alldeles ny vän som matte hittade på tradera. Hon heter Ophelia och är en liten Steiff nalle. En sällsynt sådan, stod det i texten. Men det var inte därför matte köpte henne, utan bara för att hon är så söt och ler så glatt.

Här tittade Lieve Aap och jag på annonsen.

 

 

Här är några bilder som Ophelias matte har tagit:

 2. Lieve Aap

Och detta är Lieve Aap, det är också holländska och betyder "Käre Apa". Det är lite svårt att skriva hur man uttalar Lieve Aap. Lieve uttalas ungefär som det svenska "life". Och Aap uttalas med ett A ungefär som det 2:a 'a' i mamma. Men det gör inget om du inte kan uttala hans namn riktigt, hans lyssnar ändå.

Lieve Aap flyttade nyligen in till oss. Matte hade hittat honom på tradera och tyckte att han var söt. Det var nära att han skulle komma till ett annat hem. Det var en läskig kväll! Matte fick bjuda högre flera gånger, men hon vann auktionen till slut.  Som tur blev han inte allt för dyr.

Hans förra matte trodde att han kanske är en Steiff apa, men det tror inte matte. Men gammal är han alla fall, och han liknar faktiskt gamla Steiff apor i ansiktet. Men de brukar ha längre armar och ben än Lieve Aap.  Han är stoppad med träull och matte fick sy ihop hans arm vid ankomst, eftersom träullen hölll på att ramla ut. Det var väldigt otäckt! Eftersom Lieve Aap är så gammal, ser han inte så bra längre.

Lieve Aap vet inte själv om han är en Steiff eller inte, men han kan prata en hel del tyska, så kanske kommer han från Tyskland i alla fall. Men eftersom han har bott i Sverige väldigt länge, är han mycket bättre på svenska.

När Lieve Aap kom till oss, stickade matte ett par byxor, ett line och en tröja till honom. Då blev han väldigt glad!


1. Lieve Beer


Hej! Detta är min blogg och jag heter Lieve Beer. Konstigt namn kanske du tycker, men det är holländska och betyder egentligen "Käre Nalle". Man uttalar det som det svenska "Life Ber". Jag heter så eftersom min matte är från Holland. Jag bodde där tillsammans med matte i nästan 20 år innan vi flyttade till Sverige. Detta var länge sedan och jag är ganska gammal nu.

Egentligen är jag en Steiff Zotty, men jag kan inte så mycket tyska längre. Det var ju så länge sedan jag lämnade Steiff-fabriken i tyskland, nämligen 1968. Eftersom jag har lekt så mycket när jag var ung, blev mina tassar och mun väldigt slitna och jag har fått nya flera gånger. Det var väldigt läskiga operationer som skedde när matten sov, men de gick bra.

Min mun har också fått några extra stygn för länge sedan eftersom den med åren hade blivit så vidöppen att den såg väldigt konstigt ut. Jag tror att min nos också har fått nytt svart garn, den hade säkert också slitits bort några gånger. Eftersom mitt huvud är lite löst, vågar jag inte gå ut längre. Det är bara lite löst och säkert ingen fara, men jag vågar inte gå på långa utflykter. Bara lite i trädgården och någon biltur ibland.

Nyligen stickade matte dessa fina kläder till mig. Förut hade jag bara en stickad tröja, och den var alldeles för stor.


RSS 2.0